Ένα Lower μα ποιό Lower;

Μάι 19, 2021 | G.Stamatopoulou

Πώς επιλέγουμε μέσα από όλα αυτά τα πιστοποιητικά Β2;

Κάθε χρόνο έρχονται γονείς και μας ρωτούν για όλα τα διαφορετικά πιστοποιητικά επιπέδου Β2 και τις διαφορές τους. Η αλήθεια είναι οτι κάποτε όταν οι μαθητές έφταναν στο επίπεδο Β2 (Lower) τα πιστοποιητικά ήταν δύο, το ένα του πανεπιστημίου του Cambridge, και το άλλο του πανεπιστημίου του Michigan. Σήμερα, αυτά τα δύο παραμένουν τα πιό δημοφιλή όμως η λίστα με τις επιλογές είναι πραγματικά μεγάλη. Τα πιστοποιητικά που αναγνωρίζονται από τον ΑΣΕΠ θα τα βρείτε εδώ https://www.asep.gr/guide/2K_2020/englishproof.html και έχουν μεταξύ τους αρκετές διαφορές. 

Στο σχολείο μας τα βιβλία μας και ο κορμός της προετοιμασίας μας ετοιμάζουν τους μαθητές για τις εξετάσεις του Cambridge (FCE) γιατί αυτές παραμένουν οι πιό απαιτητικές. Στους μαθητές μας δίνεται επίσης η επιλογή να δώσουν τις εξετάσεις του Michigan (ECCE) ή του ESB (English Speaking Board) οι οποίες έχουν παρουσία πολλών δεκαετιών και είναι αναγνωρισμένες από τον ΑΣΕΠ αλλά και από διεθνείς φορείς. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των παραπάνω πιστοιποιητικών είναι οτι το FCE είναι μια εξέταση που απαιτεί περισσότερη παραγωγή του λόγου σε σχέση με τα άλλα δύο σε ασκήσεις όπως η συμπλήρωση προτάσεων, παράγωγα λέξεων κλπ όπου βαθμολογούνται τόσο τα ορθογραφικά λάθη όσο και τα γραμματικά, συντακτικά λάθη. Επίσης οι μαθητές καλούνται να γράψουν δύο εκθέσεις. Αντιθέτως οι εξετάσεις ESB B2 και ECCE είναι αμιγώς εξετάσεις πολλαπλών επιλογών όπου οι μαθητές γράφουν μόνο μια έκθεση. Η μορφή των εξετάσεων αυτών επίσης ευνοεί και μαθητές με μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Η ‘βάση’ για να πετύχει ο υποψήφιος είναι 60% στο FCE, 65% στο ECCE και 55% στο ESB B2. Όλες οι παραπάνω εξετάσεις έχουν τόσο ακουστική όσο και προφορική εξέταση. Σημαντικό είναι επίσης οτι εάν ένας μαθητής περάσει το FCE με GRADE A, τότε παίρνει πιστοποιητικό C1 (Αdvanced) και μπορεί αν θέλει να περάσει μετά κατ’ευθείαν στην χρονιά C2 (Proficiency) κερδίζοντας έτσι μια χρονιά!

Με την καθοδήγηση των καθηγητών και τα αποτελέσματα των μηνιαίων προσομοιώσεων οι μαθητές επιλέγουν τον Φεβρουάριο την εξέταση η οποία τους ταιριάζει καλύτερα με βάση τις επιδόσεις τους. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι στις τάξεις και στα ατομικά μαθήματα των ενηλίκων οι καθηγητές μας μπορούν να προετοιμάσουν μαθητές και για άλλα πιστοποιητικά, όπως City & Guilds, MSU, LRΝ κλπ όταν οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται κυρίως για την μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ. 

 

PAPER
Έκθεση 2 εκθέσεις 1 έκθεση 1 έκθεση
Προφορικά 2 υποψήφιοι ανά εξέταση 1 υποψήφιος ανά εξέταση 2 υποψήφιοι ανά εξέταση
Κείμενα/Λεξιλόγιο/Γραμματική Με παραγωγή λόγου Πολλαπλών Επιλογών Πολλαπλών Επιλογών
Ακουστικό Με παραγωγή λόγου Πολλαπλών Επιλογών Πολλαπλών Επιλογών
Βάση (PASS MARK) 60% 65% 55%
Eξεταστικές Περίοδοι Δεκέμβριος- Μάιος Δεκέμβριος- Μάιος Δεκέμβριος- Μάιος

Πρόσφατα Άρθρα, Ανακοινώσεις & Events

Γιορτή Γαλλοφωνίας 2024- Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024

Σάββατο 6 Απριλίου 2024, 18.00   Πυρετωδώς ετοιμάζεται το Γαλλικό μας Τμήμα για τη Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2024!        Ολυμπιακή χρονιά φέτος με Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της...

Εισαγωγικές Α’ Γυμνασίου Κολεγίου Αθηνών & Pierce College- Καλή επιτυχία στους μαθητές μας!

Laura, Χριστίνα, Σοφία και Michael σας ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις του Κολλεγίου Αθηνών και του Pierce College. Μετά από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, είσαστε...